Wodorosty hoduje się a następnie zbiera w specjalnych morskich farmach, oczyszczone a następnie szatkowane i suszone przypominają arkusze papieru. Tak przygotowane glony są bogate w aminokwasy, mikroelementy i minerały: wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, miedź, zawierają duże ilości białka oraz witaminy A,B1, B2, B12 oraz witaminę C. Najczęściej wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej, głównie japońskiej jako podstawowy składnik sushi.

 

NORI - GOLD (najlepsze), SILVER (średnie), GREEN, RED (najsłabsze)  to klasy jakości wg japońskich standardów.

 

Yaki w języku japońskim oznacza smażyć,grilować. W tym przypadku: prażyć.

Yaki Nori zachowują dłużej świeżość ponieważ powstała podczas prażenia powłoka w sposób naturalny mniej absorbuje wilgoć.


 

 

Kraj pochodzenia: Chiny

Skład:100% prażone wodorosty

Waga: 28g